Węglowodany zaliczają się do tych składników, które powinny znaleźć się w każdej prawidłowo zbilansowanej diecie. Chociaż istnieje wiele produktów stanowiących ich źródło, nie wszystkie są tak samo wartościowe dla organizmu. Wiele korzyści przyniesie włączenie do jadłospisu nie tylko pieczywa i makaronu z mąki pełnoziarnistej, ryżu brązowego, ale przede wszystkim różnych gatunków kaszy. Po te produkty sięgać mogą nawet osoby odchudzające się. Kasze, oprócz tego, że kryją w sobie bogactwo witamin i minerałów, dostarczają błonnika, który przyspiesza trawienie, a tym samym ułatwia walkę z nadwagą. Osoby odchudzające się powinny jak najczęściej sięgać po kaszę gryczaną, jęczmienną lub jaglaną, bo te rodzaje wyjątkowo mocno wspomagają walkę z nadmiarem kilogramów. Od czasu do czasu można spróbować też kasz zawierających duże ilości białka roślinnego: kuskus i bulgur. Sycą one na długo, a więc doskonale nadają się dla osób zmagających się z nadmiernym apetytem. Kasze obok tego, że wspomagają odchudzanie, mają również działanie oczyszczające organizm z toksyn.